KAŞINHANI İMAM HATİP ORTAOKULU HAK VE SORUMLULUKLAR BİLDİRİSİ
KAŞINHANI İMAM HATİP ORTAOKULU HAK VE SORUMLULUKLAR BİLDİRİSİ
KAŞINHANI İMAM HATİP ORTAOKULU HAK VE SORUMLULUKLAR BİLDİRİSİ
Bu bildiri ortaokul öğrencilerimizin nitelikli bir eğitim öğretim yapılabilmesi için, sosyal ve kültürel gelişimlerinin sağlandığı haksorumluklarının bilincinde bireyler olması yönünde yönetmelikler kapsamında hazırlanmıştır.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ-EŞİTLİK
Hak:
Öğrencilerin düşüncelerini özgürce ifade edebileceği ,güvenli ve sağlıklı bir okul ve sınıf ortamında bulunabileceği ve bireysel farklılıklarına saygı gösterebileceği bir ortamın sağlanması.
Sorumluluk:
Öğrenciler okulda bulunan kişilerin haklarına ve kişisel farklılıklarına saygı gösterir. Arkadaşlarının ve okulun eşyalarına zarar vermez; zarar verdiği takdirde bu zararın bedelini karşılar. Ders dışı etkinliklere katılır ve bu etkinliklerden en iyi şekilde yararlanır. Okul kurallarına uyar.
Hak:
Okulda Irk, renk, cinsiyet, dil, din, milliyet ayrımı yapmaksızın ayrım yapılamaz.
Sorumluluk:
Öğrenciler ayrımcılık yapmadan farklılıklara saygı gösterir. Başkalarına karşı onur kırıcı davranışlarda bulunamaz.
GÜVENLİK
Hak :
Güvenli ve sağlıklı bir okul ve sınıf ortamı sağlanmalıdır.Öğrenciler her türlü şiddet ve tacizden uzak arınmış bir ortamda yaşama hakkına sahiptir.
Sorumluluk :
Öğrenciler, söz ve eylemle kişi veya kişilere şiddet ve taciz uygulayamaz. Okula kesici, delici vb. araç – gereçleri getirmez.
SÜRDÜRÜLEBİLİR NİTELİKLİ OKUL ALANI
Hak:
Okulun kütüphane, atölye, laboratuar, yemekhane ve spor alanlarını temiz ve düzenli hale getirmeye özen gösterilir. Her zaman okulun güvenilir ve temiz olmasını sağlanır. Öğrenciler sağlıklı, temiz, hijyenik ve çevre bilinciyle oluşturulmuş bir okul ortamında yaşama hakkına sahiptir.
Sorumluluk:
Okul bahçesinde bulunan bitki ve donanımları koruyup belirli periyotlarla geliştirilmesinde aktif katılım sağlamalıdır.Okul kütüphanesine her yıl en az iki kitap ya da kaynakla katkıda bulunarak sorumluluk bilinci oluşturulmalıdır. (CD, Film, Asetat vb.).
EĞİTİM
Hak:
Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini destekleyecek materyal, ekipman ve teknolojik donanım sağlanmalıdır. Okulda olumlu bir kültür oluşturmalıdır.. Okulun laboratuvarlarından yararlanmak, Okulun kütüphanesinden yararlanmak, Okulun atölyelerinden yararlanmak. Okulun teknoloji imkânlarından yararlanmak. (Fotokopi, İnternet vb.) Engelli öğrenciler ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik çerçevesinde sınav ortamı oluşturulmalıdır.Okulun işleyişi, kuralları, alınan kararlar hakkında bilgilendirilme. Okul kurallarının uygulanmasında tüm öğrencilere eşit davranılmalıdır.
Sorumluluk:
Derslerini günü gününe, planlı ve programlı olarak çalışır, ders çalışma performansını sürekli ve etkili olarak yükseltir. Derslerin işlenişi sırasında sınıfta oluşturulan kurallara uyar. Dersin akışını bozucu, arkadaşlarının ve öğretmenlerinin dikkatini dağıtıcı davranışlardan kaçınır. Derslere hazırlıklı olarak ve derslerin özelliğine göre gerekli kitap, defter, kalem, silgi, gönye, cetvel, pergel,” T” cetveli vb. araç-gereç ve malzemelerle gelir. Okul eşyalarına hiçbir şekilde zarar vermez, zarar verenleri uyararak ilgililere bildirir. Okula kesici, delici vb. araç – gereçleri getirmeyecegini bilir ve yanında bulundurmaz. Ödev, proje vb. çalışmalarını zamanında yapar. Okulun Kılık-Kıyafet kurallarına ve yönetmeliklere uyar. Veliden yazılı izin dilekçesi olmadan ve okul idaresinden izin almadan okulu terketmeyecegini bilir. İdare tarafından kabul edilebilir önemli bir gerekçe olmadığı sürece derslerine devamsızlık yapmaz.
Okul içinde ve dışında her zaman okulu en iyi şekilde temsil etmeye özen gösterir. Okul yönetimince öğrenciye verilen nöbet vb. görevleri herhangi bir aksaklığa sebebiyet vermeyecek şekilde yerine getirir. Okul idaresi tarafından verilen bilgilendirme, değerlendirme ve toplantı çağrı yazılarını velisine zamanında ulaştırır. Okulun kulüp, bilim ve sanat panolarına, okul gazetesine yazı ve fotoğraflarla katkıda bulunur. Okulda düzenlenen eğitsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin öğrenciler için olduğu bilinci ile bu organizasyonlara her türlü desteği vermeye çalışır. Okulun kütüphane, atölye, laboratuar, yemekhane ve spor alanlarını temiz ve düzenli tutar. Yaşadığım bütün mekânları daha yaşanır hale getirmeye özen gösterir. Okulda düzenlenecek eğitim semineri ve toplantılarda gelen konuklara ilgili birimlere ulaşmaları için rehberlik eder.Öğrenci dersler takip eder ve sınavlara katılır. Ödevlerini zamanında teslim eder. Devamsızlığını takip ederek okula zamanında gelir. Devamsızlığını takip eder. Öğrenciler sınavlarda kopya çekilmeyeceğini ve sınav kurallarına uyacağını aksi takdirde lise sınav yönetmeliğinin uygulanacağını bilir. Öğrenci derslerin işlenişi sırasında sınıfta oluşturulan kurallara uyar.
KATILIM
Hak:
Okulda veya okul dışında düzenlenen eğitsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılır. Okulun sunduğu olanaklardan yararlanır. Kendini ve diğer öğrencileri tanıma, kariyer planlama, karar verme ve ihtiyaç duyduğu benzer konularda danışmanlık alır.Akademik ve kişisel gelişimini destekleyecek ders dışı etkinliklere katılır.
Sorumluluk:
Verilen görevlere sahip çıkarak kural ve yönetmeliklere uygun davranır. Etkinliklere zamanında katılır.Katılmayacağı etkinlikler için önceden mazaret bildirir. Okulun kulüp, bilim ve sanat panolarına, okul gazetesine yazı ve fotoğraflarla katkıda bulunmaya özen gösterir.
KAYNAKLAR
SÖZLEŞMEDE ESAS ALINANYASAL DÜZENLEMELER
● 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu-● Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
-İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi